BOR TÜRLERİ
Kolemanit
Dünya bor rezervinin %73’ünü elinde bulunduran Türkiye’de Emet, Bigadiç ve Kestelek yataklarında yer alan Kolemanit, dünya bor lideri Eti Maden tarafından çıkarılarak yüksek teknoloji ile donatılmış kansantratör tesisinde zenginleştiriliyor ve öğütülmüş hale getiriliyor.
Eti Maden sektöründe uzmanlaşmış profesyonelleri tarafından kaliteli, sürdürülebilir ve inovatif ürünlere dönüştürülen kolemanit, birçok sektörde yaygın olarak kullanılıyor. Cam ve seramik sektöründe dahil olduğu malzemenin kullanım ömrünü uzatarak malzemenin dayanıklılığını maksimum seviyeye çıkarıyor. Metalürji, cam elyafı, gübre, deterjan ve kozmetik sektörlerinde de sıklıkla tercih ediliyor.
Mineral bakımından oldukça zengin bir bor çeşidi olan Kolemanit (2CaO.3B2O3.5H2O); mono klinik sistemde kristallenir. Mohs sertlik sınıflandırmasına göre sertliği 4-4,5 özgül ağırlığı 2,42 gr/cm3’tür. Açık ocaktan çıkarılan kolemanit cevherinin B2O3 içeriği % 27 – 32 aralığındadır. Bor bileşikleri içinde en yaygın bulunanıdır. Killer içinde cevher boşluklarında iri, parlak, saydam kristaller halinde bulunur. Saf Kolemanit suda yavaş, HCl’ de hızlı çözünür. Türkiye’de Emet, Bigadiç, Kestelek yataklarında ve dünya’ da A.B.D’ de bulunur.
Tinkal
Dünya bor rezervinin %73’ünü elinde bulunduran Türkiye’de Eskişehir – Kırka yatağında bulunan Tinkal, Eti Maden’in sektöründe uzman profesyonelleri tarafından yüksek teknoloji ile donatılmış tesislerde zenginleştirilerek efektif ürünlere dönüştürülüyor.
Eti Maden’in tarafından yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda elde edilen kimyasal adı borak pentahidrat olan Etibor-48; cam endüstrisine doğrudan katkı sunuyor. Camın fiziksel darbelere karşı daha dayanıklı olmasını sağlayan tinkal bakımından oldukça zengin olan Etibor 48; tarım sektöründe de aktif olarak kullanılıyor. Tek başına veya kompoze gübrelerde bor kaynağı olarak kullanılan Etibor-48, tarım alanlarındaki verimin artırarak Türkiye ve dünya tarım ekonomisine yeni bir soluk kazandırıyor.
Tinkal (Na2B4O7.10H2O) renksiz ve saydam olmasına rağmen, bileşimindeki çeşitli safsızlıklar nedeniyle pembe, sarımsı, gri renklerde bulunabilir. Sertliği 2-2.5 Mohs, özgül ağırlığı 1,7 gr/ cm3‘tür. Açık ocaktan çıkarılan tinkal cevherinin B2O3 içeriği % 12 – 29 aralığındadır. Tinkal çabuk bozunarak suyunu kaybederek tinkalkonit’ e dönüşebilir. Kille ara katkılı tinkalkonit ve üleksit ile birlikte bulunur. Türkiye’de Eskişehir-Kırka yatağında bulunmaktadır.
Üleksit
Dünya bor rezervinin %73’ünü elinde bulunduran Türkiye’de Emet, Kırka ve Bigadiç bor yataklarında yaygın olarak bulunan Üleksit minerali birçok sektörde yaygın olarak kullanılıyor. Dünya bor lideri Eti Maden’in yüksek teknoloji le donatılmış tesislerinde katma değer ürünlere dönüştürülen Üleksit; ilk önce konsantre hale getiriliyor, ardından kırma ve öğütme işlemlerinden geçirilerek paketleniyor ve satışa hazır hale getiriliyor.
Mineral bakımından oldukça zengin bir bor çeşidi olan Üleksit; Eti Maden’in sektöründe uzmanlaşmış profesyonelleri tarafından kaliteli, sürdürülebilir ve inovatif bir ürünlere dönüştürülüyor. Isı ve ses yalıtımında, cam, seramik ve gübre endüstrisinde borik asit ve boraks üretiminde önemli bir rol oynuyor.
Eti Maden tarafından saf halde çıkarılan Üleksit; masif, karnabahar, lifsel, koni, rozet, pamuk yumağı ve çubuk görünümüyle doğada yer amaktadır. Mohs sertlik, sınıflandırmasına göre sertliği 2,5 özgül ağırlığı 1,95-2 gr/cm3’tür. Kütahya/ Emet’te bulunan bor yataklarında üç farklı düzeyde rastlanılan Üleksit, bu yataklarda kolemanit ve hidroborasit ile birliktedir. Kırka’da borat yatakları içinde boraks, kolemanit ve inyonit ile birlikte yer alır. Üleksit mineraline dünyada ise Arjantin’de rastlanmaktadır.